Vie to byť naozaj nepríjemný zvuk. Hlavne v noci, keď sa snažíme chodiť čo najtichšie, aby sme nikoho nezobudili. Vŕzganie môže byť skutočne otravné. Dôvodov môže byť mnoho. A nie vždy ide o staré podlahy, ktoré sú jednoducho opotrebované. Vŕzgať môžu dokonca aj nové drevené parkety. Určite by však nemali. Je teda kľúčové zistiť, kde je problém. Na každý problém totiž existuje riešenie.

Drevo neustále pracuje

V prvom rade si treba uvedomiť, že drevo je prírodný materiál, a preto je pochopiteľné, že neustále pracuje a mení sa jeho štruktúra. Drevo jednoducho reaguje na zmeny teploty i vlhkosti. Jeho reakcia sa prejaví zmenou objemu. Ak sa zvýši vlhkosť, drevená doska objem zväčší. Naopak, ak sa vlhkosť v okolí zníži, drevo sa zmrští. Napríklad počas zimy, keď vykurujeme, mení sa vlhkosť v miestnosti a vzduch je oveľa suchší. Naopak, v letnej sezóne je v bytoch a domoch viac vlhkosti.

Je teda prirodzené, že drevo pracuje a mení svoj objem podľa ročného obdobia a práve počas týchto zmien sa môže veľmi jednoducho stať, že sa nejaká doska uvoľní. A práve takéto uvoľnené miesta môžu vŕzgať. Drevo sa trie o drevo, čo je v podstate prirodzené, ale neznamená to, že s tým nemôžeme nič robiť. Dôvodov však môže byť viac a najprv treba zistiť, čo ten nepríjemný zvuk spôsobuje.

Dôvody vŕzgania

Drevo je krásne. O tom nikto nepochybuje. Každý by chcel mať doma kvalitnú drevenú podlahu. Jedinou nevýhodou je teda vŕzganie, ktoré sa môže po určitom čase objaviť. Nič však nie je stratené, lebo dnes si už vieme poradiť aj s týmto problémom.

Hlavným dôvodom môže byť nerovnosť povrchu. Ak na drevené parkety položíme dokonale rovný predmet a ten neprilieha k podlahe, je jasné, v čom je problém. Ďalším dôvodom môžu byť medzery medzi jednotlivými parketami. Tieto dôvody však majú spoločnú nesprávnu inštaláciu. Ak však prácu zveríte do rúk odborníkov, toto sa vám nemôže stať.

Hlavným dôvodom, prečo parkety vŕzgajú, je deformácia jednotlivých dosiek. Tie sa môžu poposúvať a pri každom kroku sa o seba trú. Je to prirodzený proces, pretože drevo starne a jeho vlastnosti sa menia. Navyše, ak bola podlaha inštalovaná nesprávne alebo dosky neboli upevnené dostatočne, vŕzganie je len prvý problém z mnohých. Keď sa objaví vŕzganie, treba pracovať na jeho odstránení hneď.

Riešenie problému

Určite sa nesnažte problém vŕzgajúcej podlahy vyriešiť napríklad jej pribitím. Takisto nie je vhodné klásť podlahu na podlahu. Nezabudnite, že efektívne odstránenie nepríjemných zvukov je možné len vtedy, ak sa zameriate na konkrétnu príčinu. Ak nájdete to, čo spôsobuje nepríjemný zvuk, máte vyhraté. A znovu sa vo svojom domove môže cítiť pohodlne. 

Najradikálnejším spôsobom je vymeniť celú podlahu. Tomuto sa však chce každý vyhnúť. Existuje síce niekoľko možností, ako si s vŕzganím poradiť aj svojpomocne, ale najlepšie je vŕzganie parkiet dať posúdiť odborníkovi, aby ste neodbornou manipuláciou neurobili viac škody ako osohu. 

Majster sa možno rozhodne drevené parkety podlepiť. Parketu, ktorá sa hýbe, vŕzga alebo je uvoľnená, prevŕta. Je ideálne, ak má vrták priemer 4 milimetre. Cez túto dieru strekne do dosky polyuretánové lepidlo. Vzduchová medzera sa vyplní, parketa sa prilepí o podklad a nepríjemný zvuk by mal zmiznúť. Dôležité je však miesto aspoň na 12 hodín zaťažiť. Potom dierku vytmelíme a podlaha by mala byť znovu ako nová. 

Drevená podlaha v obývačke

Ak si nie ste istí, v čom je problém, určite by ste mali kontaktovať odborníkov v oblasti. Existuje totiž ešte jedna možnosť, ako zachrániť podlahu. Jej kompletná renovácia odstráni nielen vŕzganie, ale dodá podlahe i druhý dych a bude môcť slúžiť ešte veľmi dlho. Špecializované firmy, ktoré sa venujú renovácii podláh, vedia najlepšie, čo robiť, a nemusíte sa tak obávať, že neodbornou manipuláciou situáciu ešte viac zhoršíte.

Ak chcete umlčať vŕzgajúcu podlahu, určite nás kontaktujte. Sme tu pre vás.