Máte doma drevenú podlahu, z ktorej už dlhšie nemáte radosť? Bije Vám jej vzhľad do očí tak, že by ste ju najradšej odstránili? Predtým než pristúpite k takémuto ráznemu rozhodnutiu, zvážte renováciu starých parkiet. Vaša podlaha môže byť vskutku ako nová.

Rozsah poškodenia

To, ako veľmi je podlaha opotrebovaná, je to najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť, než sa pustíte do renovovania. Povrch môže byť poškodený viac alebo menej, parkety môžu vŕzgať, alebo sa dokonca hýbať. Samozrejme, ak majú už nejaký ten rok za sebou, je to prirodzený jav. No dá sa s tým niečo robiť.

V bytoch, ktoré sú dnes na realitnom trhu a predávajú sa napríklad v pôvodnom stave, často nájdeme kvalitné drevené parkety, ktoré ešte majú šancu, aby poslúžili aj ďalšej generácii nájomníkov. Niekedy sú dokonca aj vo veľmi dobrom stave, len treba obnoviť ich povrchovú úpravu. Vrchná vrstva laku alebo oleja sa môže prebrúsiť a naniesť nanovo. Náter, samozrejme, musí byť čo najkvalitnejší. Na parkety sú ideálne produkty, ktoré zvyšujú odolnosť podlahy. Veď tá musí vydržať toho veľa – presúvanie stoličky, pazúriky domácich miláčikov či kolieska otáčacích stoličiek pri počítači. No taktiež doporučujeme používať zároveň podložky proti mechanickým intervenciám.

Niekedy sú však parkety v naozaj v žalostnom stave. Poriadne dostávajú zabrať či už v starých domoch, kaštieľoch, reštauráciách, kanceláriách, alebo v telocvičniach. Bežne sú celé poškriabané, znečistené a majú medzi sebou veľké medzery. Vplyvom vlhkosti pravdepodobne aj stratili svoj tvar a krútia sa. Vŕzgajú a hýbu sa nám pod nohami. S týmto všetkým si však odborníci na renováciu parkiet vedia poradiť.

Výhody renovácie

Hlavnou výhodou renovácie drevených parkiet je, samozrejme, ušetrenie financií. Položenie nového povrchu je drahšie. Pritom stačí korekcia, lakovanie/olejovenie alebo tmelenie, práve podľa rozsahu poškodenia, a parkety sú zasa ako nové. Zrenovovať je možné aj parkety staré niekoľko desaťročí. Práve tu je renovácia tým pravým riešením, pretože takéto parkety boli vyrobené z kvalitného masívneho dreva a majú aj svoju historickú hodnotu. Je škoda zakryť ich kobercom a ich renováciou ušetríte nemalé finančné prostriedky.

Zachovať pôvodné drevo je vždy výhodné. Navyše, renovácia je lacnejšia. Mierne sa dá pracovať aj s dizajnom parkiet či s farbou. Najväčšou výhodou je však to, že zachrániť sa dajú parkety ešte z minulého storočia. Drevené parkety sú naozaj nestarnúcou klasikou, ktorá sa však výborne hodí aj do dnešných moderne zariadených bytov.

Renovácia v praxi

Najdôležitejšie je zistiť, v akom stave sa naozaj nachádza podlaha. Je potrebné zhodnotiť všetky poškodenia. Parkety môžu byť poškriabané, znečistené alebo len jednoducho poznačené zubom času. Ak nie sú poškodené mechanicky, je to určite výhoda a problém vyrieši brúsenie.

Opotrebovanie parkiet závisí aj od toho, ako sa o podlahu priebežne staráme. V kanceláriách alebo v reštauráciách sú parkety namáhané viac a aj renovácia je potrebná častejšie. Doma sú na podlahu kladené nižšie nároky, ale každý povrch bude raz za čas potrebovať renováciu. Môžete si síce zvyknúť na opotrebovaný vzhľad dreva, ale renovácia parkiet dokáže dať podlahe druhý dych.

Do renovácie sa samozrejme môžete pustiť aj sami, ale zaberie vám to veľa času. Malé škrabance na podlahe určite zvládnete aj bez profesionálnej pomoci. Stačí navštíviť špecializovaný obchod a kúpiť výrobky vhodné na drevené podlahy. Ak sa však na parketách objavia hlbšie ryhy, bez brúsenia parkety nezrenovujete. Ak teda chcete dokonalý výsledok, ale úplne bez námahy, kontaktujte odborníkov, ktorí to urobia za vás. Profesionálne a rýchlo.

Prvým dôležitým krokom pri renovácii starých parkiet je brúsenie. Brúsením sa v niekoľkých etapách (použitím rôznych stupňov zrnitosti brúsneho papiera) odstráni starý náter, vyrovná povrch, zahladia vlákna a v prípade potreby sa priestor vytmelí. Následne sa nanesie povrchová úprava (lak alebo olej). Staré parkety si hneď po renovácii zamilujete. Rozhodne treba siahnuť po kvalitných produktoch. Na vašich drevených parketách určite nešetrite. Starostlivosť o podlahu sa vám vráti niekoľkonásobne.

Podlaha ako nová

Zrenovovaná podlaha dostane druhú šancu na život. Určite sa oplatí do renovácie investovať, pretože naozaj kvalitné drevené parkety majú nielen svoj štýl, ale zároveň vyvolávajú pocit domova. K starým podlahám sa viažu mnohé spomienky a vďaka renovácii môžu vzniknúť nové. Aby vám zrenovované staré parkety slúžili čo najdlhšie, je vhodné sa o ne aj náležite starať. Treba ich pravidelne čistiť správnymi prostriedkami. Mnohé prostriedky sú však veľmi agresívne, a nie sú preto vhodné na ošetrenie dreva. Môžu  ho doslova zničiť.

Ak chcete zachrániť svoju starú podlahu, určite nás kontaktujte. Pomôžeme Vám.