Drevená a laminátová podlaha nemajú toho spoločného veľa. Možno ich spája v niečom len vizuálna stránka. Každá verzia má však niečo do seba a je niečím výnimočná. Či už sa rozhodnete v dome pre drevenú, alebo laminátovú podlahu, je len na vás, ale vždy siahnite po kvalite.

Drevená podlaha

Drevené podlahy vnášajú do našich príbytkov kúsok prírody. Každá doska je originál a jedinečným urobí aj váš domov. Práve zvláštna nedokonalosť dreveného vzoru ju robí dokonalou. Podlaha z masívu je doslova prírodný element pod vašimi nohami. Rozhodnúť sa však môžete aj pre finančne menej náročnú viacvrstvovú drevenú podlahu a ani toto rozhodnutie nebudete nikdy ľutovať. Tento typ drevenej podlahy sa kladie jednoduchšie ako masívne parkety.

Drevená podlaha je luxusom na mieru. Vďaka veľkému množstvu vyhotovení, povrchových úprav, vzorov a typov si spomedzi kvalitných drevených parkiet určite vyberiete svoju vysnívanú drevenú podlahu, ktorú nikdy v živote nebudete chcieť zakryť kobercom. Nie div, že na drevené podlahy nedali dopustiť ani naši starí rodičia a obľube sa drevo teší dodnes.

Drevo je materiál, ktorý pôsobí prirodzene, ale aj napriek tomu púta pozornosť. A vy sami sa drevenou podlahou v dome budete chcieť pochváliť. Ak sa budete o drevené parkety starať, budú slúžiť ešte aj vašim deťom. Pri kvalitnom produkte a profesionálnom spracovaní ide o viacgeneračnú investíciu. Občasné hĺbkové čistenie alebo príležitostná renovácia urobia z vašich drevených parkiet rodinné dedičstvo.

Drevená podlaha, predovšetkým tá dubová, doslova vyžaruje teplo. Drevené podlahy sú výborným zvukovým izolantom. Sú pevné a zároveň pružné, odolné, príjemné na pohľad i na dotyk a ideálne dopĺňajú moderný i vintage interiér. Výbornú správu máme aj pre alergikov. Drevo je prírodný materiál a nevytvára statickú energiu. Nie je tak magnetom pre mikroskopické prachové čiastočky. Preto je chodenie po drevenej podlahe nielen príjemné, ale v prvom rade nevíri prach.

Drevená podlaha

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha je na prvý pohľad rozoznateľná od drevenej. Preto sa laminát často nazýva aj umelým drevom. Vybrať si môžete z takmer nekonečného množstva dekorov, farieb i štruktúr, ale stále ide len o imitáciu. Má však priaznivú cenu, je odolná a ľahko sa kladie. Udržiava sa celkom jednoducho a často je voľbou číslo jeden pri rekonštrukciách bytov či modernizáciách domov, kde sa nevyžaduje dlhá životnosť. Jej montáž je rýchla a jednoduchá.

Laminátová podlaha

Nevýhodou laminátovej podlahy je jej náchylnosť na vlhkosť. Obyčajné rozliatie vody môže spôsobiť až vydutie podlahových dosiek. Laminátová podlaha je na dotyk chladná. Preto sa častejšie kombinuje s podlahovým kúrením. Netlmí zvuky tak dobre ako drevo, preto myslite na susedov pod vami.

Ako sa rozhodnúť

Hlavným viditeľným rozdielom medzi drevenou a laminátovou podlahou je cena. Nemal by to byť však najdôležitejší faktor pri rozhodovaní. Laminátová podlaha je síce lacnejšia, ale investícia do podlahy z dreva je investíciou do budúcnosti.

Každý typ podlahy má výhody a nevýhody. Odpovedzte si na otázky, čo od podlahy očakávate:

  • Ste ochotní investovať do starostlivosti o drevo a tešiť sa z neho až do konca životnosti domu/stavby? Odpoveďou sú drevené parkety.
  • Chcete dostať do vášho príbytku kus prírody? Drevo je to pravé.
  • Túžite po dostupnom luxuse? Jasnou odpoveďou je podlaha z dreva.
  • Rekonštruujete a chcete čo najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenie? Kúpte laminát ako dočasné riešenie.
  • Je pre vás dôležitá mechanická odolnosť a neznesiete škrabance? Laminátová podlaha je o niečo odolnejšia, ale nedá sa renovovať!

Neviete sa rozhodnúť a máte sto chutí dať do celého domu koberec? Nerobte to. Kontaktujte nás. Poradíme vám a ešte za vás aj všetko urobíme. To je ponuka, ktorá sa neodmieta.