Drevené parkety sú známe vysokou odolnosťou a dlhou životnosťou, aj niekoľko desiatok rokov. Tieto vlastnosti ideálnej podlahy v sebe ukrývajú tajomstvo – správnu pokládku.

Bez kvalitnej pokládky totiž parkety nebudú mať dlhú životnosť a ľahšie sa opotrebujú či poškodia.

Najčastejšie chyby pri pokládke drevených parkiet

Jednou z najčastejších chýb pri pokládke drevených podláh je nadmerná vlhkosť podkladu. Nadmerná vlhkosť či priamy kontakt drevenej parkety s vodou spôsobuje jej trvalé, nenávratné poškodenie. Preto by sa nemali parkety pokladať v priestoroch vystavovaných týmto podmienkam.

Taktiež by ste mali venovať náležitú pozornosť aj samotnej kontrole každej parkety zvlášť, keďže drevo je živý materiál a jednotlivé časti sa môžu od seba odlišovať štruktúrou či farebným prevedením. V takomto prípade je potrebné dbať na výber vhodnej kombinácie parkiet, ktoré k sebe ladia, aby sa predišlo neželaným farebným kontrastom, či iných rozdielov.

Upozorňujeme, že po pokládke reklamácia dizajnu parkiet nie je možná.

Pred pokládkou parkiet nezabudnite...

S dostatočným časovým predstihom, t.j. nie tesne pred pokládkou drevenej podlahy, ukončiť všetky stavebné a rekonštrukčné práce vrátane maliarskych prác. Eliminujete tak poškodenie parkiet.

Ak sa chystáte vykonávať pokládku bez prechodových líšt, musíte dbať na výškové rozdiely podkladu a výberu hrúbky podlahových krytín v prípade kombinácie napr. s dlažbou alebo i..

Odborník skontroluje ideálnu vlhkosť poteru, ktorá by nemala prekročiť istú hranicu. V opačnom prípade sa môže nová parketa poškodiť.

V prípade ak máte nainštalované podlahové kúrenie je potrebné pred pokládkou parkiet zahájiť proces zahrievania podlahy.

A čo potom?

V závislosti od Vami vybraných parkiet a ich povrchovej úpravy od výrobcu, je možnosť, v prípade potreby, ich dodatočne ošetriť. Doporučujeme to hlavne v prípade, ak majú parkety len prírodný olejový náter bez tvrdených zložiek.

Následne sa budete môcť plnohodnotne tešiť z novej drevenej podlahy, ktorá dodá Vášmu domovu dávku útulnosti a zabezpečí oživenie Vášho interiérového dizajnu.

Zvládnete to aj sami?

Pri dodržaní stanovených zásad je odpoveď kladná. Avšak pokiaľ ide o istotu a samozrejme aj úsporu času, nie je nikdy na škodu zveriť pokládku podlahy profesionálom. Využite naše odborné služby s dlhoročnými skúsenosťami.

Ak sa napriek všetkému chcete pustiť do pokládky sami, nezabudnite sa riadiť manuálom a dodržujte niekoľko zásad:

  • pred samotnou pokládkou ponechajte parkety v pôvodnom obale odpočívať cca 48 hodín v miestnosti realizácie;
  • postupujte presne podľa montážneho návodu;
  • vyhnite sa nevykurovaným a vlhkým priestorom (ideálne je pokladať pri teplote 18 °C a 50% vlhkosti);
  • každú dosku starostlivo prezrite a roztrieďte.

Myslite na to, že drevo pracuje, a preto pri samotnej pokládke dbajte na dostatočné medzery pri stenách v šírke cca 1 cm (dilatačná špára).

Sú nové parkety vždy vhodné?

Nikdy nie je nič stratené. Ak je vaša pôvodná podlaha opotrebovaná z dôvodu mechanického poškodenia alebo sa do nej zahryzol zub času, nemusíte sa hneď obzerať po nových parketách. Moderná doba so sebou prináša moderné a najmä úsporné riešenia – napríklad renováciu drevenej podlahy.