Drevené podlahy majú výnimočnú schopnosť vytvárať prírodnú atmosféru v interiéri. Ich jedinečná textúra a odolnosť ich robí neodolateľnými. Pri výbere drevenej podlahy je však dôležité zvážiť ochranu dreva formou povrchovej úpravy. Existuje niekoľko možností, ale dve najbežnejšie sú lakovanie a olejovanie. Každá z týchto povrchových úprav má svoje výhody a nevýhody.

Lakovaná podlaha: stavte na trvácnu ochranu

Lak vytvára na povrchu dreva tvrdý ochranný film. Zabraňuje mechanickému poškodeniu podlahy a zlepšuje jej odolnosť. Existuje široká škála odtieňov a typov laku, čo umožňuje prispôsobiť vzhľad drevenej podlahy osobným preferenciám zákazníka.

Ako vybrať správny lak na drevo

Existuje niekoľko typov lakov, napríklad polyuretánový lak, akrylový lak a vodou riediteľný lak.

  • Polyuretánový lak je jeden z najpopulárnejších. Je odolný proti opotrebeniu a poškriabaniu. Odolá aj nárazom a mechanickému zaťaženiu. Poskytuje i dôležitú UV ochranu. Drevo si vďaka polyuretánovému laku zachová farbu veľmi dlho. Na výber máte svetlé či tmavé, viac alebo menej lesklé laky.
  • Akrylový lak schne veľmi rýchlo a chráni drevo hlavne pred poškriabaním. Je odolný proti chemikáliám, čo uľahčuje čistenie podlahy. Na výber sú rôzne lesky.
  • Vodou riediteľný lak je ďalšou možnosťou. Je šetrný k životnému prostrediu, ale stále odolný proti opotrebeniu a drevenú podlahu efektívne chráni. Aplikuje sa veľmi jednoducho a schne rýchlo. Takisto je dostupný v rôznych odtieňoch a leskoch.

Ochranu drevenej podlahy lakom odporúčame v miestnostiach, kde by mohla byť podlaha značne namáhaná, napríklad na chodbách, v kuchyni alebo aj v kancelárskych priestoroch. Pri výbere laku sa môžete poradiť i s odborníkom.

Ako nalakovať podlahu

Skôr než začnete s lakovaním, povrch podlahy dôkladne pripravte. Odstráňte všetky nečistoty a prach. Podlaha nesmie byť špinavá a mastná. Následne je potrebné prebrúsenie. Nakoniec sa nanesie lak. Lak je možné aplikovať viacerými spôsobmi, napríklad štetcom alebo valčekom. Základom je rovnomerné prekrytie povrchu. Podlahu nechajte poriadne vyschnúť a vždy sa riaďte pokynmi na obale, pretože každý druh laku má určité špecifické vlastnosti.

Valček a štetec na lakovanie drevenej podlahy

Olejovaná podlaha: zachovajte textúru a farbu dreva

Olejovanie podlahy zachováva prirodzený vzhľad dreva. Olej zdôrazňuje jeho textúru a farbu a umožňuje drevenej podlahe dýchať. Drevo môže absorbovať a uvoľňovať vlhkosť. V prípade lokálnych poškodení, ako sú škrabance alebo odreniny, je oprava olejovanej podlahy obvykle jednoduchšia a menej náročná ako oprava lakovanej drevenej podlahy. Poškodené miesto stačí prebrúsiť a naniesť novú vrstvu oleja. Obnovíte tak ochranný povrch.

Ako vybrať správny olej na drevo

Každý typ oleja môže ovplyvniť vzhľad, ochranu a údržbu drevenej podlahy iným spôsobom.

  • Prírodný olej je vyrobený z prírodných olejov, ktorý preniká hlboko do dreva, zvýrazňuje jeho textúru a farbu a zanecháva povrch matný.
  • Tvrdý voskový olej obsahuje rôzne prírodné oleje a vosky, napríklad včelí vosk. Má vysokú odolnosť proti opotrebeniu. Je vodoodolný. Na drevenej podlahe vytvára odolný ochranný film, ale aj napriek tomu zachováva prirodzený vzhľad dreva. Na výber máte z lesklých, matných alebo extra matných verzií.

Je dôležité spomenúť, že každý druh oleja má vlastný postup aplikácie. Čítajte návod na obale alebo sa poraďte s odborníkom.

Ako naolejovať podlahu

Podlahu vyčistite. Odstráňte z nej všetky nečistoty a prach. Niekedy môže byť potrebné aj jemne prebrúsiť povrch dreva. Drevo totiž musí byť hladké. Olej môžete na drevo aplikovať napríklad pomocou štetca, valčeka alebo aplikátora. Vždy postupujte podľa pokynov výrobcu. Odporúčame naniesť veľmi tenkú, ale zároveň dokonale rovnomernú vrstvu oleja na celý povrch drevenej podlahy. Olej nechajte pôsobiť určitý čas. Keď prenikne do dreva, prebytočný olej odstráňte suchou handričkou. Potom je potrebné nechať podlahu dôkladne vyschnúť. Môže to trvať niekoľko hodín, ale aj dní, v závislosti od toho, aký typ oleja ste použili a aký typ dreviny ošetrujete.

Poradíme vám pri správnom výbere ochrany dreva

Pri rozhodovaní medzi lakovanou a olejovanou drevenou podlahou je dôležité zvážiť niekoľko faktorov:

  • Rozmýšľajte o tom, aký vzhľad a štýl chcete dosiahnuť. Ak preferujete prírodný a autentický vzhľad dreva, olejovaná podlaha môže byť pre vás ideálna.
  • Myslite na to, akú údržbu ste ochotní akceptovať. Ak sa chcete o podlahu starať čo najmenej, vyberte si lakovanú. Vyžaduje menej pravidelného ošetrovania a je odolnejšia proti poškodeniam.
  • Uvažujte aj o podmienkach v miestnosti, kde sa podlaha nachádza. Ak má byť podlaha namáhaná a chcete, aby odolala aj vlhkosti, lakovaná je vhodnejšia. Ak však chcete, aby drevo dýchalo, olejovaná podlaha môže byť lepšou voľbou.

Je jasné, že každá metóda ochrany dreva má výhody aj nevýhody. Lakované podlahy poskytujú vysokú ochranu a jednoduchú údržbu. Olejované podlahy zachovávajú prírodný vzhľad dreva a majú schopnosť regulovať vlhkosť, avšak vyžadujú pravidelnú údržbu olejovaním. Rozhodnutie medzi lakovanou a olejovanou podlahou tak nemusí byť vôbec jednoduché. Obráťte sa preto na odborníkov. Pomôžeme vám vybrať správny spôsob povrchovej úpravy a ochrany dreva.