Drevené podlahy sú krásne, no vyžadujú si určitú starostlivosť a údržbu. Pravidelné čistenie drevenej podlahy je dôležité nielen pre jej estetický vzhľad, ale aj pre zachovanie jej kvality a predĺženie životnosti. Preto vám dnes poradíme, ako efektívne vyčistiť drevenú podlahu. 

Ako pripraviť podlahu na čistenie

Na účinné čistenie drevenej podlahy budete potrebovať iba pár pomôcok: mop, vysávač s príslušenstvom na podlahy a čistiaci prípravok určený na drevené podlahy.

Pri výbere čistiaceho prostriedku na drevenú podlahu sa uistite, že ním môžete vašu podlahu ošetrovať, a skontrolujte jeho zloženie. Predtým, ako začnete s čistením drevenej podlahy, je dôležité  ju dôkladne vyčistiť od drobných nečistôt a prachu. To môžete urobiť pomocou vysávača s príslušným nástavcom na parkety. Ak by ste nečistoty a prach neodstránili pred začatím čistenia, mohli by ste ich ešte viac vtlačiť do povrchu podlahy, čo by mohlo spôsobiť poškodenie dreva a povrchovej úpravy. Navyše, nečistoty by mohli znemožniť účinné pôsobenie prípravku a výsledok čistenia nebude optimálny. Preto je dôležité dôkladne povysávať alebo pozametať drevenú podlahu ešte pred začatím čistenia.

Dôkladné vysávanie drevenej podlahy

Ako postupovať pri čistení

Použite vysávač s príslušenstvom na parkety na odstránenie prachu a nečistôt z povrchu. Tento krok je dôležitý. Ak nemáte k dispozícii vysávač, je potrebné minimálne pozametať.

Vyberte si vhodný čistiaci prostriedok na drevenú podlahu, ktorý je určený pre váš typ povrchovej úpravy parkiet. Ak máte pochybnosti o vhodnosti prípravku, skontrolujte informácie na obale alebo sa poraďte s odborníkom. Ak je to potrebné, zrieďte čistiaci prostriedok podľa návodu na obale. Potom nanášajte prostriedok na drevenú podlahu tak, aby nebola príliš mokrá. Pre Vaše pohodlie sú k dispozícii mopy s rozprašovačom prípravku, ktorý už netreba riediť, dávkovanie je primerané a nanášanie veľmi jednoduché a praktické. 

V prípade pocitu opotrebenia povrchovej úpravy je vhodné aplikovať osviežovač olejovaných podláh, ak máte parkety s olejovanou povrchovou úpravou a polish alebo leštenku v prípade lakovaných parkiet. Vyberte si vhodný prípravok, ktorý zodpovedá vášmu typu povrchovej úpravy a postupujte podľa pokynov na obale. Aby sa predišlo poškodeniu drevenej podlahy a zvýšila sa jej životnosť, odporúčame ju pravidelne udržiavať čistú a suchú. S pravidelným a správnym čistením / údržbou sa budete z vašej krásnej a odolnej podlahy tešiť ešte mnoho rokov.

Ako sa starať o drevenú podlahu

Pravidelné čistenie drevenej podlahy je nevyhnutné na zachovanie jej úžitkových vlastností a krásy. Ak sa na podlahe hromadí prach a nečistoty, tie môžu poškodiť povrch a zničiť jej vzhľad. Preto odporúčame čistiť podlahu minimálne raz týždenne. Pri čistení drevenej podlahy dávajte pozor na vodu, pretože drevo môže absorbovať vlhkosť a deformovať sa. Používajte šetrné metódy čistenia a správne čistiace prostriedky, ktoré sú vhodné pre váš typ podlahy. 

Šetrná metóda čistenia drevenej podlahy

Osvedčený trik na záver

Pravidelné čistenie drevenej podlahy je kľúčové. Prach a nečistoty môžu spôsobiť poškodenie povrchu podlahy, čo môže viesť k znehodnoteniu jej vzhľadu, a dokonca aj k potrebe renovácie alebo výmeny. Preto je dôležité venovať pozornosť čisteniu drevenej podlahy a robiť to pravidelne, aby ste predišli vzniku zbytočných problémov. 

Dôležité je tiež pamätať na to, že prevencia je najosvedčenejším spôsobom, ako udržať drevenú podlahu v top stave. 

Na záver by sme Vám poradili nasledujúce:

  • Pri vstupoch do objektov používajte čistiace zóny.
  • Koberec alebo rohožky môžu byť využité na miestach, kde najviac chodíte, aby sa vaša podlaha neopotrebovala viac ako inde. 
  • Používajte pod nábytok flisové podložky. Minimalizujete tak škrabance (napr. pri presune).
  • Na viac namáhaných miestach (napr. kde sa používajú kancelárske stoličky na kolieskach) použite podložky.
  • Pravidelne zbavujte podlahu nečistôt.
  • Rozliate tekutiny ihneď utrite.
  • Pamätajte: Čistiaci proces má byť vlhký, nie mokrý, nakoľko voda je nepriateľom vašej drevenej podlahy.

Ak by ste predsa len mali pocit, že podlaha potrebuje profesionálnu údržbu, neváhajte nás kontaktovať. Poskytujeme službu hĺbkového čistenia podlahy strojovo s aplikáciou ošetrujúcich prípravkov či už v interiéroch alebo exteriéroch.

S pravidelným čistením a prevenciou môžete zachovať svoju drevenú podlahu v skvelej kondícii a predĺžiť jej životnosť.